Ce este necesar sa stim despre proiectare instalatii sprinklere?
Toata lumea a vazut cel putin odata sprinklere in diverse cladiri insa cati dintre dvs. stiati ca este necesara o proiectare instalatii sprinklere? Fara a avea o proiectare a instalatiei, sprinklerele nu pot fi sub nici o forma instalate.
Indiferent de tipul cladirii si de scopul in care este aceasta utilizata, sistemul de sprinklere nu poate fi instalat fara a exista o proiectare a acestuia. Acest lucru este valabil si referitor la instalatia de hidranti, care la fel ca sprinklerele sunt utile pentru a stinge incendiile.
Cine se ocupa de proiectare instalatii sprinklere?
Acum ca ati aflat ca o astfel de instalatie necesita proiectare, este posibil sa va intrebati si cine se ocupa de realizarea proiectului. Ei bine, exista firme de specialitate, care sunt autorizate pentru proiectarea si instalarea acestora.
Cei care isi doresc ca o cladire sa fie protejata impotriva incendiilor astfel, pot contacta specialistii. Le vor efectua acestia o proiectare instalatii sprinklere in cel mai scurt timp.
Cum functioneaza sprinklerele?
Aspersoarele de incendiu pentru acasa includ o retea de conducte umplute cu apa sub presiune care sunt instalate in spatele peretilor si tavanelor.
Referitor la aspersoarele individuale, acestea sunt plasate de-a lungul conductelor pentru a proteja zonele de sub ele. Deoarece apa este mereu in conducte, aspersoarele de incendiu sunt intotdeauna „de garda”. Daca izbucneste un incendiu, temperatura aerului de deasupra focului creste si sprinklerul se activeaza atunci cand temperatura aerului devine suficient de ridicata.
Sprinklerul pulverizeaza apa cu forta peste flacari, stingandu-le complet in cele mai multe cazuri, sau cel putin controland caldura si limitand dezvoltarea fumului toxic pana la sosirea pompierilor. Se activeaza doar sprinklerul cel mai apropiat de foc. Fumul nu va activa sprinklerele.
Aspersoarele sunt atat de eficiente pentru ca reactioneaza atat de repede. Acestea reduc riscul de deces sau ranire in urma unui incendiu, deoarece reduc dramatic caldura, flacarile si fumul, oferindu-le oamenilor timp sa evacueze o casa.
Sprinklerele de incendiu de acasa elibereaza aproximativ pana la 100 de litri de apa pe minut. Intr-o casa fara sprinklere, este posibil ca un incendiu sa ajunga la niveluri periculoase pana cand pompierii vor ajunge.
In mai putin timp decat necesita de obicei pompierii pentru a ajunge la fata locului, aspersoarele actioneaza si chiar sting un incendiu la domiciliu. Acest lucru nu numai ca reduce daunele materiale, ci salveaza vieti.
Cum sunt instalate?
Sprinklerele sunt instalate de catre persoane special instruite, care respecta codurile si standardele NFPA si alte cerinte locale. Cel mai bun moment pentru a instala sprinklere este atunci cand construiti o casa noua sau renovati o casa existenta.
Dezmintirea miturilor
Din pacate, exista multe conceptii gresite despre sprinklerele de incendiu pentru casa, care ii fac pe unii proprietari sa fie reticenti in a instala sprinklere in casele lor. Acestea sunt unele dintre miturile cunoscute:
Este extrem de rar ca aspersoarele sa functioneze accidental. Intr-o casa obisnuita, daunele cauzate de apa vor fi considerabil mai mici din cauza deversarilor nedorite de sprinklere decat din alte accidente sanitare.
Fumul de trabuc si painea prajita arsa nu pot determina functionarea unui stropitor. Doar temperatura ridicata care rezulta dintr-un incendiu va activa sprinklerul.
Toate aspersoarele nu se activeaza deodata. Acest scenariu poate fi obisnuit in filme si emisiuni TV, dar pur si simplu nu este adevarat pentru sprinklerele de acasa. Se activeaza doar sprinklerul cel mai apropiat de foc.